Portiz Port & Industry in Zeeland Header Afbeelding

Zeeland: zonder industrie geen kans op duurzame toekomst voor regio

“Als we de industrie in Zeeland laten verdwijnen, verliest de regio een sociaal-economisch fundament én grote kansen op het gebied van verduurzaming”

Het realiseren en behouden van een toekomstbestendige industrie in de Schelde-Deltaregio, die van cruciaal belang is voor de regionale brede welvaart en leefomgeving, en ook voor de nationale economie en energietransitie, staat op het spel. Een brede Zeeuwse coalitie van werkgevers, werknemers, overheden, havens, onderwijs- en kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties trekt aan de bel in Den Haag voor actie. Zonder ingrijpen dreigen bedrijven en investeringen te verdwijnen, met verstrekkende gevolgen voor de werkgelegenheid, brede welvaart en de verduurzaming van de regio.

De industrie in de Zeeuwse regio levert essentiële producten, voorziet in een groot deel van de nationale energievoorziening en speelt een sleutelrol in het behalen van de klimaatdoelen. Zeeland biedt unieke kansen: het grootste waterstofcluster van de Benelux, offshore windcapaciteit, de enige Nederlandse kerncentrale en ambitieuze plannen voor groene en circulaire productie. Toch blijven cruciale investeringen momenteel uit door onzekerheid over infrastructuur, beleid en de concurrentiepositie.

In het kort:

  • De industrie in Zeeland staat momenteel onder grote druk en zonder ingrijpen verdwijnen bedrijven, banen, economische zekerheid en kansen voor een duurzame toekomst en leefomgeving.
  • Investeringen blijven momenteel uit door onzekerheid over infrastructuur, beleid en concurrentiepositie, terwijl de tijd dringt voor Zeeland 2050.
  • De politiek moet nú ingrijpen en een concurrerend investeringsklimaat, robuuste energieinfrastructuur, snellere vergunningen en langetermijnzekerheid borgen.
  • Deze Zeeuwse coalitie van werkgevers, werknemers, overheden, haven, onderwijs- en kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties staat klaar om de transitie en het toekomstbestendige cluster vorm te geven, maar de nationale politiek moet de juiste voorwaarden creëren om dit mogelijk te maken.

Oproep aan de politiek

De brede maatschappelijke samenwerking van organisaties roept Den Haag op:

• Zorg voor betaalbare energie en een aantrekkelijk investeringsklimaat – Harmoniseer nettarieven met buurlanden, verlaag energiekosten door anders te investeren en stimuleer de vraag naar duurzame, lokaal geproduceerde producten om bedrijven in Nederland te houden.

• Versnel de ontwikkeling van energie-infrastructuur – Maak concrete beslissingen over de aanleg van waterstof- en CO₂-netwerken en zorg voor een snelle uitbreiding van het elektriciteitsnet om investeringen in verduurzaming niet langer te vertragen.

• Maak vergunningstrajecten werkbaar en toekomstgericht – Voorkom onnodige vertragingen bij duurzame initiatieven en creëer heldere, juridisch houdbare regels die innovatie en vergroening mogelijk maken.

• Bied langetermijnperspectief voor een duurzame industrie – Stel een duidelijke, consistente industrievisie op die investeringen in verduurzaming stimuleert en bedrijven zekerheid biedt over energieprijzen, regelgeving en infrastructuur tot ver na 2030.

Voor meer informatie zie de website van VNO-NCW Brabant Zeeland.