Portiz Port & Industry in Zeeland Header Afbeelding

Zeeland staat sterk in energievraagstuk  

Kernenergie in de energiemix is cruciaal voor een duurzame energiehuishouding  

Borssele, 12 oktober 2023 - Het bij Portiz aangesloten bedrijfsleven, de industriële, logistieke- en havenbedrijven in Zeeland, werkt al jaren aan de verduurzaming van hun bedrijfsprocessen. Ook Portiz onderschrijft de klimaatdoelstellingen van Parijs die staan voor een klimaat neutrale Europese Unie in 2050. De overgang van fossiele brandstoffen naar elektriciteit is een van de speerpunten. Het proces van elektrificatie is in volle gang in de industrie, de logistiek en de transportsector. 

Integrale benadering in Zeeland 

De vraag naar (groene) stroom stijgt exponentieel. Daarmee is het belang van een integrale benadering van het energievraagstuk nog duidelijker geworden. Die is noodzakelijk voor de inrichting van een toekomstig bestendige, duurzame en stabiele energiehuishouding. Portiz zet daarbij in op offshore-windenergie, waterstof én kernenergie. Vincent Courtois, voorzitter Portiz: ‘Voor een betrouwbare en stabiele energievoorziening kunnen wij geen duurzame energiebronnen uitsluiten. Alleen zon en wind kunnen een stabiele energievoorziening voor bedrijven en burgers niet garanderen. Trouwens, met de uitkomsten van de Zeeuwse Climate, Energy & Sustainability Strategie (CES Zeeland), de nationale plannen voor windenergie op zee, kernenergie en waterstofinfrastructuur, en de mondiale ontwikkelingen op het gebied van groene waterstof, heeft Zeeland een unieke kans om de regionale economie te versterken en te verduurzamen.” 

Elektriciteit zonder CO2 voor de industrie 

In oktober bracht Portiz een bezoek aan de kerncentrale in Borssele. Wist je dat EPZ naast de kerncentrale ook een zonnepark en een windpark heeft? Tezamen leveren die stroom aan 21.000 huishoudens. De huidige kerncentrale levert stroom aan 1,3 miljoen huishoudens! 

Om fossiele brandstoffen te kunnen afbouwen is de inzet van kernenergie in Zeeland noodzakelijk. Kernenergie biedt een stabiele en duurzame energiebron met een hoge energieopbrengst en een beperkte CO2-uitstoot. De Zeeuwse industrie kan profiteren van kerncentrales in de regio omdat die een betrouwbare en continue energievoorziening kunnen waarborgen. Dit kan de elektrificatie van bedrijfsprocessen versnellen en zal bijdragen aan de concurrentiepositie van de Zeeuwse bedrijven en hun mogelijkheden voor groei en innovatie vergroten. Zowel verlenging van de bedrijfsduur van kerncentrale Borsele (besluitvorming 2026) en de bouw van de nieuwe kerncentrales in Borsele (besluitvorming 2024) moeten volgens Portiz op de politieke agenda blijven staan. 

Carlo Wolters, directeur EPZ: “Kernenergie is een klimaatneutrale oplossing die naast zon en wind binnen handbereik is. Met kernenergie kunnen we betaalbaar klimaatneutrale elektriciteit, waterstof en warmte maken. Kernreactoren gaan helpen om de klimaatdoelen van 2050 te halen.” 

RRF_epz_ext03
epz
Screenshot-2023-10-24-115918