Portiz Port & Industry in Zeeland Header Afbeelding

Het pakket ‘Wind in de Zeilen’ levert steeds meer op

Vlissingen, 15 december 2023 - De uitwerking van het pakket Wind in de zeilen wordt steeds zichtbaarder. Dat blijkt uit de zevende voortgangsrapportage die deze week is gepubliceerd. In de tweede helft van 2023 zijn verschillende projecten (fiches genoemd) afgerond en zijn er bij andere belangrijke stappen gezet.

Voor de Portiz-regio zijn er ook belangrijke projecten inbegrepen zoals het fiche Rail Gent-Terneuzen. Een relatief kleine bijdrage vanuit Wind in de zeilen heeft ervoor gezorgd dat in Nederland en België er fondsen voor deze lijn zijn gereserveerd, zodat voorbereidingen kunnen worden getroffen voor de start van de verkenningsfase.

Een ander urgent project is de aansluiting van Zeeuws-Vlaanderen op het 380kV netwerk. Deze aansluiting is hard nodig voor de verdere verduurzaming van de industrie. Een verkenningsonderzoek daarvoor is afgerond en daarvoor is afgerond en het project is opgenomen in het MIEK-overzicht 2021 (Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat).

Er zijn ook fiches die een moeizame start kennen, zoals het Delta Climate Center (DCC) voor water, voedsel en energie. In 2024 zal het DCC volledig van start gaan op de Kenniswerf in Vlissingen. Hier komt onderwijs, het bedrijfsleven en onderzoek samen. De kernopdracht van dit centrum is om innovatieve oplossingen te realiseren voor een toekomstbestendige, veilige en welvarende Delta.

Zie voor meer informatie en de voortgangsrapportage de website van Wind in de Zeilen.