Portiz Port & Industry in Zeeland Header Afbeelding

Belang Zeeuwse economie en maatschappij bij de inrichting van een robuuste RUD Zeeland

Terneuzen, 6 mei 2024 - Voor Portiz is het goed functioneren van de RUD Zeeland van cruciaal belang. De kwaliteit van de dienstverlening van de RUD, vergunningen, toezicht en handhaving, staat al lange tijd onder grote druk. Om die reden roept Portiz bestuurders, gemeenteraden en Provinciale Staten in Zeeland op om middelen, mensen en geld beschikbaar te stellen voor de inrichting van een robuuste RUD. In onderstaande brief de oproep van Portiz.

Terneuzen, 6 mei 2024

 

Geachte gemeenteraadsleden van de gemeente Terneuzen,

 

Als vertegenwoordigers van de havenvereniging Portiz, die de havenlogistieke en industriële bedrijven van Zeeland vertegenwoordigt, vragen wij uw aandacht en steun voor de versterking van de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) Zeeland. Een effectieve uitvoering van haar taken op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving is cruciaal voor het bedrijfsleven, de Zeeuwse economie en de samenleving als geheel. Echter, al geruime tijd schiet de RUD tekort in haar dienstverlening.

 

Het ook bij u voorliggende plan van aanpak getiteld 'Samen naar een robuuste RUD Zeeland' bevat voorstellen voor structurele verbeteringen zoals het aanstellen van meer medewerkers en het beschikbaar stellen van extra financiële middelen. Wij zijn van mening dat deze maatregelen snel moeten worden uitgevoerd om de kwaliteit en robuustheid van de RUD te verbeteren, zodat zij haar kerntaken adequaat en tijdig kan uitvoeren ten behoeve van het bedrijfsleven en de Zeeuwse samenleving.

 

Momenteel staat de kwaliteit van de dienstverlening van de RUD ernstig onder druk, wat resulteert in langdurige en onzekere vergunningsverleningstrajecten en een handhavingspraktijk die wordt belemmerd door een gebrek aan kennis en ervaring. Dit leidt tot ernstige problemen voor bedrijven in Zeeland en heeft een negatieve invloed op het vestigingsklimaat, de economie EN het milieu. Deze situatie verslechtert nog verder doordat de RUD steeds meer taken krijgt opgedragen, mede als gevolg van de invoering van de Omgevingswet. Dit maakt de situatie kritiek!

 

Bedrijven zetten in op verduurzaming van hun bedrijfsprocessen. Zij worden daarbij geconfronteerd met diverse uitdagingen met betrekking tot verduurzaming en energietransitie, zoals normering van PFAS, stikstofbeleid, CO2 en CCS, en de circulaire economie. Door de energietransitie dienen zich bovendien steeds nieuwe vraagstukken aan in Zeeland, zoals de inzet van waterstof, de mogelijke bouw van kerncentrales en de capaciteit van het energienetwerk. Een betrouwbare en efficiënte vergunningverlening is essentieel voor bedrijven om te kunnen investeren in duurzaamheid en om klimaatvraagstukken aan te pakken.

 

Wij vragen dan ook aan u als gemeenteraadsleden in de gemeente Terneuzen, en aan uw collega’s in andere Zeeuwse gemeenten, het bij u voorliggende plan van aanpak ‘Samen naar een robuuste RUD Zeeland’ te steunen Bij de uitvoering van dat plan is snelheid geboden om de vergunningsverlening terug op de rit te krijgen, de handhavingspraktijk consistent te maken zodat bedrijf en milieu verder kunnen en er een positieve impuls wordt gegeven aan het vestigingsklimaat in Zeeland en aan de Zeeuwse economie.

 

Wij hechten groot belang aan een goed functionerende RUD, niet alleen voor de uitvoering van haar kerntaken, maar ook als gesprekspartner en adviseur voor het bedrijfsleven. Een professionele RUD met deskundige medewerkers is cruciaal om bedrijven te begeleiden bij complexe milieuvraagstukken en om gezamenlijk oplossingen te vinden voor uitdagingen in vergunningverlening.

 

Een adequate financiering van de RUD moet ten goede komen aan meer beschikbare capaciteit en interne deskundigheid voor haar kerntaken. Dit omvat onder andere goed opgeleide en ervaren vergunningverleners en handhavers. De huidige praktijk met wisselende inzet van ZZP'ers en externe adviseurs is nadelig voor de dienstverlening en tast de relatie tussen bedrijven en de RUD aan.

 

Samen met Zeeuwse overheden zetten wij ons in voor de ontwikkeling en groei van de Zeeuwse economie. Er wordt veel geld geïnvesteerd in economische beleidsplannen, stimuleringsprogramma’s, promotie e.d. Effectieve vergunningverlening is hierbij cruciaal. Wij steunen daarom de inrichting van een robuuste RUD en het vrijmaken van financiële middelen hiervoor. Wij vertrouwen erop dat u zich samen met ons hiervoor zult inzetten in het belang van Zeeland, de economie, werkgelegenheid, natuur en klimaat.

 

Indien gewenst lichten wij deze brief graag toe bij u in de Raad.

 

Met vriendelijke groet,

 

Vincent Courtois                                   Erik van Oosten

Voorzitter Portiz                                     Secretaris Portiz